Három hét és Miskolcon is elindul az új ügyeleti rendszer

Megosztás

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és ezzel együtt Miskolcon is elindul az új ügyeleti rendszer április elsején. És ez nem áprilisi tréfa. Az egységes rendszer érkezését Győrfi Pál jelentette be.

A megyében tíz háziorvosi ügyeleti telephelyet alakítottak ki, éjszakai ügyeletet pedig nyolcat kereshetünk majd fel. Április 1-jétől Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is az egységes, 1830-as telefonszámot kell majd hívni – felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt – ügyeleti időben.

– Ha valaki rosszul érzi magát, súlyos panaszai, tünetei vannak, és nem várhat a következő rendelési időig, azoknak azt tanácsoljuk, hogy mielőtt útnak indulnának éjszaka, előbb hívják a 1830-as telefonszámot – hívta fel a figyelmet Győrfi Pál.

A hívás a megye mentésirányító központjában, egy ügyeletirányító munkaállomáson csörög majd – folytatta a szóvivő -, ahol egy szakember fogadja a hívást. Neki az a feladata, hogy a beteg panaszainak ismeretében tanácsot adjon. Lehet, hogy pusztán ezzel is segíteni tud, de ha súlyos esetről – például vakbélgyulladásról, lázgörcsről, sztrókról, szívinfarktusról – van szó, akkor azonnal mentőautót riaszt a beteghez. Ha a probléma kevésbé súlyos, akkor az ügyeleti egység megy ki, és ellátja a beteget. De megmarad a lehetőség arra is, hogy valaki személyesen menjen be az ügyeletre éjszaka a megye nyolc pontján.

Akik személyesen keresnének fel egy éjszakai ügyeletet, azoknak a megye nyolc pontján lesz majd erre lehetőségük, hétköznap este 10 és reggel 8 óra között, hétvégén és ünnepnapokon délután 2 és reggel 8 óra között: Miskolc, Mezőkövesd, Encs, Szerencs, Kazincbarcika, Ózd, Tiszaújváros és Sátoraljaújhely.

Orvosi ellátásra is van lehetőség hétköznaponként délután 4 és este 10 óra, hétvégén és ünnepnapokon reggel 8 és délután 2 óra között: Miskolc, Mezőkövesd, Encs, Szerencs, Kazincbarcika, Ózd, Sátoraljaújhely, Tiszaújváros, Sárospatak és Edelény.

További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek